drpaga62@gmail.com 06(70)319-3891, 06(1)203-4880

A fogszabályozás célja a szép és esztétikus mosoly létrehozásán túl az, hogy a fogazat megfelelően funkcionáljon, a páciens jól tudjon rágni, nyelni, beszélni. A fogszabályozás során a fogtorlódások, a megdőlt fogak, a fogak közti hézagok, továbbá az állcsontok rendellenes helyzetét kezeljük, amelyek mind fontos szereppel bírnak a jó harapás és a tiszta beszéd elérésében.

A fogszabályozásban ma már nincs korhatár, de előfordulhat, hogy gyermekkorban a megfelelő időben végzett kezeléssel elkerülhetővé válik a súlyosabb elváltozások kialakulása, amelyeket felnőttkorban esetleg csak műtéttel lehet korrigálni.

A szép mosoly önbizalmat ad, de a rossz pozícióban álló fogak hamarabb szuvasodnak és könnyebben esnek áldozatul a fogágyi betegségeknek. A rossz harapás állkapocs-ízületi problémákhoz vezethet (pl.: fájdalom, kattogás, fogcsikorgatás).

Fogszabályozás időtartama
A fogszabályozás átlagosan 1,5–2,5 évig tart, így nagyfokú türelmet igényel a páciens részéről. A kezelés alatt 2-8 hetente szükséges rendszeresen felkeresni a kezelőorvost az aktiváláshoz. A fix fogszabályozó készülék eltávolítását követően kivehető készüléket kell viselni éjszakánként, egészen addig, míg a fogszabályozás során elmozgatott fogak nem rögzülnek tökéletesen a helyükön.

Gyermekkori fogszabályozás
6-7 éves korban már elég maradandó foga a gyermekeknek a fogszabályozás megkezdéséhez. A korán elkezdett kezelések nagyon hasznosak lehetnek, mivel így befolyásolható a csontok és fogak növekedésének, fejlődésének helyes iránya. Korrigálhatóak a kiskori rossz szokások (pl. ujjszopás) miatt kialakult problémák is. A fiatalkori fogszabályozás az egyik kulcsa annak, hogy gyermekünkből egészséges fogazatú és önbizalmú felnőtt legyen.

Bizonyos esetekben szükséges lehet a tejfogak eltávolítása, hogy megelőzzük a fogtorlódást és helyet, kitörési irányt biztosítsunk a maradó fogak számára. Súlyos fogtorlódás esetén a foghúzást követően a megmaradt fogak picivel arrébb vándorolnak, és a kihúzott fog helyét elfoglalva csökken a torlódás. Leggyakrabban az első kisőrlőket kell eltávolítani. A foghúzást gyakran teljes körű fogszabályozás követi.

Felnőttkori fogszabályozás
Sosem késő! A fogszabályozás bármikor elkezdhető, nincs felső korhatára. A több éve/évtizede fennálló szabálytalanságokat, harapási rendellenességet is célszerű rendbe hozatni, hogy helyreállítsuk az optimális állapotokat és fogaink még hosszú ideig bírják az igénybevételt. A fogszabályozás révén fogaink esztétikája is megváltozik, könnyebben és gyakrabban fogunk mosolyogni, ami növeli önbizalmunkat s ezáltal javítja életminőségünket!

Responsive image

Fogszabályozó készülékek ápolása
A fix (rögzített) fogszabályozó készülék ápolásának legfontosabb része a fogmosás.

Kijelenthetjük, hogy a sikeres fogszabályozás egyik kulcsa a helyes szájápolás. Gyulladt íny esetén a ragasztás sem sikeres, de ennél lényegesebb, hogy a fogak mozgatása a beteg ínyben vagy fogágyban több kárt okozhat, mint hasznot. Léteznek speciális fogkefék a fogszabályozó készüléket viselők számára, illetve olyan fogköz tisztító fogkefék, amelyek a fogak és a fogszabályozó ív közötti részek tisztántartására alkalmasak. Ezeken felül fogselyem is használható.

Mindezek mellett, mi három havonta visszarendeljük pácienseinket dentálhigiéniai beavatkozásra. A kemény ételek fogyasztását javasolt kerülni a fogszabályozás alatt, mert ezek letörhetik a készüléket.

A kivehető készülékek ápolásának a megfelelő tisztítás és a helyes tárolás a kulcsa.

Ezek a készülékek általában műanyagból készülnek, naponta minimum egy alkalommal érdemes átpucolni őket fogkefével. A fogszabályozót használaton kívül a fogsortisztító pezsgőtabletták használatához hasonlóan, egy pohár vízben kell áztatni.

Responsive image

Esztétikus rögzített fogszabályozó
A hagyományos fogszabályozás külső, esztétikus, porcelán és fém fogszabályozó készüléket jelent. Felnőtt korban sem kell lemondani a rendezett fogsorról: megfelelő készülékkel a fogakat sorba lehet állítani.

A fogak kívánt pozícióba állításával a fogpótlások feltételei megteremthetők, illetve a fogágybetegségben szenvedő páciensek kilazult fogai új helyükön megszilárdíthatóak. Tehát a felnőttek fogait is lehet kezelni, s ehhez minden esztétikai igényt kielégítő porcelán brackettek és fogszínű teflonnal bevont fogszabályozó ívek állnak rendelkezésre.

A felragasztott, állandó készülékek többféle anyagból készülhetnek: fémből vagy porcelánból, illetve ezek kombinációjából. Klinikánkon a legmodernebb készülékeket alkalmazzuk, így lehetőség van teljesen átlátszó, szinte láthatatlan fogszabályozók használatára, amikkel magabiztosabban mosolyoghat a kezelés alatt is.

A rögzített készülékek elemei a zárak, un. "brekettek" (angolul brace, vagy brackett) amiket a fog meghatározott pontjára rögzítenek egy ragasztóval, különböző anyagú, rugalmasságú és átmérőjű fogszabályozó ívek, és azok a rögzítő elemek, amelyek az íveket a zárakban tartják. Ezek a rögzítő elemek lehetnek pici gumikarikák és fém, ill. teflonnal bevont, fehér fém drótok. A gumikarikák a szivárvány minden színében beszerezhetők és a fiatalok kedvencei. Vannak köztük sötétben foszforeszkáló gumik is.

Belső fogszabályozás (lingual technika)
A hagyományos fogszabályozó készülékektől eltérően, a belső fogszabályzó a fogív belső oldalán halad, így a viselő környezete számára gyakorlatilag láthatatlan.

A világon egyedülálló fogszabályzót Dr. Wiechmann, német fogszabályzó szakorvos fejlesztette ki. Ennek 7-8. generációs változata az úgynevezett INCIGNITO. Dr. Wiechmann világszerte oktat és partnereket képez. Rendelőnk partneri kapcsolatban áll a Top-Service für Lingualtechnik G.m.b.H.-val, a készülék gyártójával, így a gyártás során szorosan együttműködünk a külföldi vállalattal.

A lingual fogszabályzás folyamata:
A páciens szájképleteiről készült mintát elküldjük a cég központjába, ahol számítógéppel scannelik a fogak belső felületét.

Számítógép rekonstruálja a lehető legjobb helyzetet is, amit az adott anatómiai viszonyok alapján maximálisan el lehet érni (nevezhetjük legideálisabb állapotnak is).

Ezek után computer segítségével meghatározzák, hogy milyen fogszabályozó ívekre (a fogakat összekötő drót) van szükség. (alak, méret szempontjából). Az ívet egy olyan gép hajlítja meg, melyből mindösszesen kettő darab van a világon. Az ívek működésének mechanizmusát, az ún. memória fém adja, minden fogszabályozónak ez az alapja. A NASA fejlesztette ki. A gyártás során kialakítják az ív alakját, ezután, akármilyen torzióban van, akármilyen irányú erő hat rá, mindig az eredeti alakra törekszik majd. Így abba az irányba orientálja a fogakat is. Végül a bescannelt fogfelületre elkészítik a tökéletesen illeszkedő ún. braketteket. A cég központjában megalkotják a kezelési tervet és elküldik a készüléket is.

A felragasztás után 3-4 hetente aktiválást végzünk. Ellenőrizzük a készülék hatékonyságát, beállítjuk, ívet cserélünk, stb.

A készülék nem igényel hosszabb hordási időt, mint a hagyományos fogszabályozó! Ez egy egyedileg, a páciens fogaira gyártott, fogászati aranyból készült készülék!

Responsive image

Kivehető fogszabályozó
Kivehető fogszabályozó készüléket többnyire gyermekkorban használnak, vagy egyszerűbb fogelmozdításokra felnőttkorban. Ezek a kivehető készülékek készülhetnek különálló módon egy-egy állcsontra, vagy mindkettőre.

A készülékekben lehetnek különböző tágító csavarok, rugók a fogak, fogcsoportok, állcsontok mozgatására. Ezek a rugók a fogakat többnyire csak dönteni képesek valamilyen irányba. Jellemző kivehető készülék a rögzített fogszabályozás után viselendő ún. helyfenntartó készülék. A kivehető készülékek nagy része a fogtechnikai laboratóriumban készül a fogminták alapján. Miután ezek műanyagból vannak, anyagukban színezhetők a szivárvány minden színében, különféle matricákat lehet beléjük tenni, a páciens nevét is bele lehet írni, és a csillámporok különböző árnyalata közül is lehet választani. Vannak olyan előre gyártott kivehető készülékek, amelyek előkészítettek, és méret alapján az orvos választja ki azokat. Ezek egyre nagyobb teret hódítanak a fogszabályozásban.

A kivehető fogszabályozó készülékek hatékonysága nagyban függ attól, hogy a páciens milyen rendszerességgel és naponta mennyi ideig viseli azokat. Ezeket a készülékeket többnyire éjszaka vagy éjszaka és néhány nappali órában kell viselni.


OrthodonicsOrthodontics, formerly orthodontia (from Greek orthos "straight or proper or perfect"; and odous "tooth") is the first specialty of dentistry that is concerned with the study and treatment of malocclusions (improper bites), which may be a result of tooth irregularity, disproportionate jaw relationships, or both. Orthodontic treatment can focus on dental displacement only, or can deal with the control and modification of facial growth. In the latter case it is better defined as "dentofacial orthopaedics". Orthodontic treatment can be carried out for purely aesthetic reasons with regards to improving the general appearance of patients' teeth. However, there are orthodontists who work on reconstructing the entire face rather than focusing exclusively on teeth.

Modern Orthodontics
The use of digital models in orthodontics is rapidly increasing as the industry undergoes analog to digital conversions in record keeping. The University of Minnesota recently developed Three Dimensional Dental Models for Computer Automated Treatment Simulation that can be used to reduce the amount of human input needed for orthodontic treatment planning. This software tool has the ability to automatically segment teeth from one another and the gums. Digital laboratories are currenlty being used by many orthodontists, but can be very expensive. This software provides an efficient and cost-effective method for completing the segmentation process.

Methods
For comprehensive orthodontic treatment, most commonly, metal wires (Juste) are inserted into orthodontic brackets (see dental braces), which can be made from stainless steel or a more aesthetic ceramic material. The wires interact with the brackets to move teeth into the desired positions. Other methods may include (1) invisalign. Invisalign consists of clear plastic aligners that 'level and align', but require more patient compliance than traditional braces. In most cases, invisalign is not a suitable replacement for traditional braces. (2) Suresmile, a dental treatment system that uses 3-D imaging and a robot to shorten the time to straight teeth.

Additional components—including removable appliances ("plates"), headgear, expansion appliances, and many other devices—may also be used to move teeth and jaw bones. Functional appliances, for example, are used in growing patients (age 5 to 14) with the aim of modifying the jaw dimensions and relationship if these are altered. This therapy, termed Dentofacial Orthopedics, is frequently followed by fixed multibracket therapy ("full braces") to align the teeth and refine the occlusion.

Orthodontics is the study of dentistry that is concerned with the treatment of improper bites, and crooked teeth. Orthodontic treatment can help fix your teeth and set them in the right place. Orthodontists usually use braces and retainers to set your teeth. There are, however, orthodontists who work on reconstructing the entire face rather than focusing exclusively on teeth. After a course of active orthodontic treatment, patients will typically wear retainers, which maintain the teeth in their improved positions while surrounding bone reforms around them. The retainers are generally worn full-time for a short period, perhaps six months to a year, then part-time (typically, nightly during sleep) for as long as the orthodontist recommends. It is possible for the teeth to stay aligned without regular retainer wear. However, there are many reasons teeth will crowd as a person ages, whether or not the individual ever experienced orthodontic treatment; thus there is no guarantee that teeth will stay aligned without retention. For this reason, many orthodontists prescribe part-time retainer wear for many years after orthodontic treatment.

Responsive image

Diagnosis and treatment planning
In diagnosis and treatment planning, the orthodontist must (1) recognize the various characteristics of a malocclusion or dentofacial deformity; (2) define the nature of the problem, including the etiology if possible;(3) design a treatment strategy based on the specific needs and desires of the individual; and (4) present the treatment strategy to the patient in such a way that the patient fully understands the ramifications of his/her decision.

The New York Times has recently written that orthodontists are using Cone Beam CT too much in the diagnosis and treatment of orthodontic patients, leading to an unnecessary increased risk of cancer.

Responsive image
Dental braces, with a powerchain, removed after completion of treatment

Training
Orthodontics was the first recognized specialty field within dentistry. Many countries have their own systems for training and registering orthodontic specialists. A two to three year period of full-time post-graduate study is required for a dentist to qualify as an orthodontist.