drpaga62@gmail.com 06(70)319-3891, 06(1)203-4880

A fogak ápolásának a célja a különböző fogakat érintő betegségek (fogszuvasodás, fogágygyulladás, rossz lehelet) megjelenésének a megelőzése. Ez történhet egyénileg vagy professzionálisan, a fogorvos által. Az egyéni fogápolás célja az ételmaradékok eltávolítása, megakadályozva ezáltal a baktériumok megtelepedését a fogak felszínén. Fogorvosok szerint minden étkezés után ajánlatos fogat mosni, de minimum kétszer egy nap: reggel és este. Reggel a reggeli után, este az aznapi utolsó étkezést követően. A fogkefe segítségével nem lehet a fogak közti területeket tökéletesen kitisztítani, ezért ajánlatos a fogselyem használata is. Felmérések szerint az elektromos fogkefe nem tisztít hatékonyabban, mint a megfelelő technikával használt hagyományos fogkefe. Használatát elsősorban rossz kézügyességűeknek ajánlják.

A mechanikai tisztításon kívül még léteznek különböző kémiai anyagok, melyek segítségével próbálják megakadályozni a plakk keletkezését, vagy a baktériumok által termelt káros anyagokat próbálják semlegesíteni. Ezeket az anyagokat vagy a fogkrémbe helyezik, vagy különböző szájvizek, gélek formájában árulják. Az egyik legismertebb és leghatékonyabb ilyen anyag az antibakteriális hatású klórhexidin.

A professzionális fogápolás egyik leggyakrabban igénybe vett formája a fogkő eltávolítása, amely a fogágygyulladások legfontosabb kóroki tényezője. Ezenkívül a táplálkozási tanácsadás és a gyerekek cariesprofilaxisa is fontos szerepet játszik. A fogkő eltávolítása különösen fontos fogfehérítés illetve átfogóbb fogászati beavatkozások előtt, mivel később a fogínygyulladás, és hosszú távon az ínysorvadás okozója lehet. Az, hogy a fogkövet milyen gyakran kell eltávolítani, egyénfüggő, több tény is befolyásolja (étrend, szájhigiéné, száj természetes flórájában lévő egyénenkénti eltérések stb.). Érdemes fogorvossal konzultálva felmérni a fogkő-eltávolítások közti ideális időtartamot, majd tervezetten visszajárni kontrollal egybekötött fogkő-eltávolításra.

A fogszuvasodás megelőzését, illetve a meglévő fogszuvasodás további terjedését segít megakadályozni a fluoridok használata. Például ivóvíz, és különböző táplálékok, mint például a konyhasó fluorozása. Ma Magyarországon az ivóvíz fluorozása a nyugati megyékben szinte kivétel nélkül történik, de a keleti megyékben is túlnyomórészt elterjedt. Emellett gyerekkorban még fluoridion-tartalmú tabletta is adható. A fluorid hatását több úton fejti ki. Maga a fluoridion antibakteriális hatású, ezáltal segíti a szájban lévő normális flóra fennmaradását. Továbbá a zománc hidroxilapatit kristályainak a hidroxil része kicserélődik fluoridionnal, és így a szuvasodással szemben ellenállóbb fluoroapatit képződik. A túlzott fluoridion-bevitel azonban komoly veszélyeket is hordoz magában. Maga a fluoridion az előírt mennyiség jelentős meghaladása esetén mérgező is lehet, ezért főleg a nagyon fiatal gyermekeknél kell különösen ügyelni a "fogkrémevésre", illetve a fluoridtartalmú rágótabletta szedésének orvosi kontrolljára.

A fogak fejlődési szakaszában történő túlzott fluoridion-bevitel a fogzománc fehér elváltozásaihoz vezet, és habár ez nem jár egészségügyi károsodással, főleg az elülső fogakon feltűnő. Miután kialakult, eltávolítása sajnos nem, vagy csak nagyon nehezen lehetséges. Mindezen okokból a külső extra fluoridion-bevitel előtt (például (rágó)tablettában) mindenképpen érdemes fogorvossal konzultálni.